Even terugblikken

Zoek op prijs
Zoek op kleur
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
Zoek op producent
Zoek op flesinhoud
Snel kiezen

Netflix & Wine
De beste wijncombinaties bij de populairste series

We blijven massaal thuis in de strijd tegen het coronavirus. Schoonmaken, was ophangen, de administratie bijwerken - het zal vast allemaal gebeuren - maar vroeg of laat slaat de verveling toe! En soms wil je ook wat anders dan alle heftige coronaberichten. Het antwoord: Netfix & Wine! Om wat verlichting te bieden in deze nare tijden, hebben we voor jullie wijncombinaties gezocht bij populaire Netflix-series. Iedere week een (of twee) nieuwe. Je moet wat als je thuis zit, toch?


Deel 1: Stranger Things & Domaine de l'Arjolle Paradoxe Blanc

Een 80's setting in de VS, mysterieuze verdwijningen, telekinese - liefhebbers van Sci/Fi (en een beetje horror af en toe) konden geen genoeg krijgen van Stranger Things de afgelopen jaren. Met de afleveringen en seizoenen zie je de jeugdige hoofdpersonen groeien en de verhaallijnen verdiepen, zonder dat de spanning op enig moment verslapt. Niet voor niets nu al een Netflix-klassieker.

We adviseren hierbij een wijn met een naam die al iets van het mysterie uit de serie weerspiegelt: Paradoxe. Vanzelfsprekend is het een witte wijn, want we zouden niet willen dat bij het eerste schrikmoment meteen de bank opnieuw bekleed moet worden. De fles an sich is al een stranger thing (en bijkans onstapelbaar), maar daar blijft het niet bij. De wijn zelf heeft de nodige gelaagdheid - verschillende smaken en aroma's - en spanning tussen rijpheid, romigheid en frisse wijnzuren. Bovendien ontwikkelt hij zich met enige tijd in het glas. Wat ons betreft de beste match!


Deel 2: After Life & Collefrisio Semis Montepulciano d'Abruzzo

Als er iemand probeert om mensen op afstand te houden, dan is het de rouwende Tony: hoofdpersoon in de donkere komedieserie After Life. En hij slaagt daar aardig in. Al is zijn werkwijze misschien wat onorthodox. Tony heeft sinds het overlijden van zijn vrouw lak aan het leven, andere mensen en sociale beleefdheden. Dus zegt en doet hij alleen wat hij zelf wil, veelal ten koste van zijn sociale kring (die overigens blijft proberen hem te helpen).
Zelfverklaard wijnliefhebber en schrijver/ster van de show, Ricky Gervais, zei ooit in een interview dat hijzelf (net als Tony) het liefst alleen gelaten wordt, thuis in zijn onderbroek voor de televisie met een fles wijn. Zo ver gaat het RIVM nog niet.
Er is maar één seizoen van zes afleveringen, dus een beetje binge-watcher redt het met één fles. Dat mag dan best een mooie zijn!

De wijn die we hierbij adviseren is Italiaans: een Montepulciano d'Abruzzo van Azienda Collefrisio. De fles, het label en de rode wijn zelf zijn bijna zo donker als de humor in After Life. Ook maakt de bitterzoete tannine - die in deze wijn een duidelijk rol speelt - hem niet tot de meest makkelijke en soepele jongen. Gelukkig staat er voldoende diepgang, concentratie en complexiteit tegenover. Een absolute aanrader bij een solitair diner met steak, wild of oude kaas. En After Life dus.


Deel 3: La Casa de Papel (Money Heist) & Cien y Pico Manchuela La Ceja 

Een door El Professor bij elkaar gezochte club bankrovers - met codenamen als Tokyo, Berlin, Moskow en Denver - komt naar Madrid met een missie: het "vreedzaam" overvallen van de Koninklijke Munt van Spanje en het drukken van een fortuin aan bankbiljetten. In een karakteristieke vermomming, bestaand uit een felrood overall en Salvador Dalí masker, dringen ze het gebouw binnen en nemen daar 67 mensen in gijzeling. UIteraard loopt niet alles volgens plan en ontstaan vete, intriges en romances binnen (en soms buiten) de muren van de Spaanse Munt.

Met het Italiaanse verzetslied Bella ciao als muzikale omlijsting, krijg je gaandeweg inzicht in de motivatie van de (leider van) de groep en zie je hoe de overval zich steeds verder ontwikkelt tot een strijd tegen de gevestigde orde en het kapitalisme.

De wijnmakers van Cien y Pico voeren hun eigen strijd. Misschien niet zozeer tégen iets, maar wel vóór het behoud- en de herwaardering van lokale druivenrassen als Bobal en Garnacha TIntorera die In de hooggelegen wijngaarden van Manchuela staan aangeplant. De missie van vier wijnmakers uit Spanje, Italië, Bulgarije en Australië is om met de opbrengst van deze meer dan honderd jaar oude wijnranken, zuivere en karaktervolle wijnen te maken. 

Dus trek je rode overall maar aan, ontkurk een fles van CIen y Pico en join the resistance!


Deel 4: The Letter for the King & LingeWit Blanc de Noir 

Een van de bekendste werken uit de vaderlandse jeugdliteratuur - De brief voor de koning van Tonke Dragt - is bijna 60 jaar na het verschijnen van de eerste druk door Netflix bewerkt tot een Engelstalige serie. De schildknaap Tiuri wordt in het verhaal op een gevaarlijke queeste gestuurd die hem door de middeleeuwse fantasielanden van koningen Dagonaut en Unauwen voert. Uiteraard wordt hij daarbij achterna gezeten door schurken, ontmoet hij metgezellen en groeit hij uit tot een edele ridder. Iets wat je misschien niet achter het jonge jochie zou zoeken.

De wijn die we hierbij aanbevelen moet natuurlijk ook van Nederlandse bodem zijn. De Blanc de Noir(s) van het Betuws wijndomein: witte wijn gemaakt van blauwe druiven  Een niet zo subtiele knipoog naar de Zwarte Ridder met het Witte Schild, waarmee de queeste van Tiuri begint.

Door een korte schilweking krijgt de wijn een lichtroze gloed. Toch is dit geen slappe, limonade-achtige rosé, maar een wijn met kracht en structuur. Perfect voor bij de eerste BBQ van het jaar! Dat de druiven dan ook nog namen dragen als Pinotin en Cabernet Cortis, waar je met een beetje fantasie best het woord ridder of koning voor kunt zetten, is natuurlijk leuk meegenomen!


Deel 5: Rick and Morty & Sixpack halve flessen 

Als er één serie is die balanceert op de grens van genialiteit en gekte, dan is het Rick and Morty. Een geanimeerde comedyshow, met in de hoofrollen een knettergekke wetenschapper (Rick) en zijn meegaande, beetje dommige kleinzoon (Morty), die samen de meest idiote avonturen ondernemen. Dat Rick continu stevig onder invloed is, staat hem niet in de weg bij het doen van briljante uitvindingen... en zéér kwalijke uitspraken.

De choquerende grappen zullen sommigen te ver gaan, maar liefhebbers van absurde humor, sci-fi en animatie zullen deze serie zeker waarderen.

Dat er in de serie nogal wat wordt gedronken (of eigenlijk: gezopen) heeft ons doen besluiten een afwijkend wijnadvies te geven: halve flessen. Zo kun je drinken wat je zelf lekker vindt, zonder je maten maar mét mate. Voor de broodnodige afwisseling hebben we een leuk sixpack voor je samengesteld! 

Netflix & Wine

Domaine de l'Arjolle Côtes de Thongue Paradoxe Blanc 2022

Indrukwekkende droge witte wijn met nuances van rijp tropisch fruit, toast en eikenhout. De smaak is rond, evenwichtig en aanhoudend in de afdronk: een wijn met elegantie, structuur en aromatische lengte.

9
Hamersma
2022
De Grote Hamersma: 9

Boeit vanaf seconde één. Ananas uit het pannetje. Appel met kaneel. Perzikspat en abrikozendrang. Passerende passievrucht. Kokostraktatie. Nootjes in noga. Wederom klinkt er applaus. Grote wijn.
Perswijn
2020
Perswijn: 5 sterren

Aromatisch, goed fruit, passievrucht, citrus, peer, structuur, toast, kruiden, serieus, lengte

21,70

Vanaf 12 flessen 19,90 per fles

Collefrisio Semis Montepulciano d'Abruzzo 2015

Italiaanse rode wijn met een intens aroma van gekonfijt zwart fruit, pruimen en eiken. De smaak is dik en vol, deze wijn is dan ook al bijna een gerecht op zich.

90
James Suckling
2015
JamesSuckling.com: 90 punten

Grilled herbs, stewed black fruit, cedar and gravy on the nose. Savory and full-bodied with firm, mellowing tannins. Remains chewy at the end. Drink now or hold.
Perswijn
2014
Perswijn: 4 sterren

Zoethout, kruidnagel, pruimen, choco, machtig, intens, kracht, bitters, tannine
Goud
Mundus Vini
2013
94
Luca Maroni
2013

27,60

Vanaf 12 flessen 25,30 per fles

Even geduld a.u.b.