Zoek op prijs
Zoek op kleur
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
Snel kiezen

Natuurwijn

Een categorie wjinen die de laatste jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen, is die van de vin nature, oftwel: natuurwijn. Bij Marius Jouw Wijnvriend vind je een wisselend assortiment natuurwijnen, aangevuld met enkele orange wines (witte wijnen die een langere schilweking hebben ondergaan). Bekijk hieronder de selectie en bestel jouw natuurwijn direct online.

Wat is natuurwijn?

De term natuurwijn is geen juridisch afgebakende wijncategorie, zoals bijvoorbeeld de woorden biologisch of biodynamisch dat zijn. Meestal wordt met natuurwijn bedoeld dat hij zonder kunstgrepen of kunstmatige toevoegingen is gemaakt. Dat wil zeggen: geen (kunst)mest en bestrijdingsmiddelen in de wijngaard, een spontane vergisting met natuurlijke gisten, geen toevoeging van sulfiet, et cetera. Bij conventioneel geproduceerde wijnen wordt in verschillende stadia van het wijnmaken sulfiet gebruikt om de wijn tegen oxidatie en micro-organische activiteit te beschermen. Het ontbreken hiervan maakt natuurwijnen kwetsbaar. het is dan ook van het grootste belang om gezond en rijp druivenmateriaal te gebruiken en een goede hygiëne in de kelder te garanderen.

Is natuurwijn hetzelfde als orange wine?

Het korte antwoord is: nee. Natuurwijn is een wijn die op zo een natuurlijk mogelijke manier is gemaakt. Orange wines zijn wijnen gemaakt van witte druiven, die in feite op eenzelfde manier worden gevinifieerd als rode wijnen. Bij de vinificatie wordt de druivenmost voor een langere tijd in contact gehouden met de schillen en pitten van de druiven, om zo o.a. kleur en tannine daaruit te onttrekken. Daar komt de diepe oranje kleur vandaan. Sommige wijnmakers kiezen voor een vinificatie in amfora's, zoals ook in Georgië de traditie is (zogenaamde Qvevri wijnen). 

Het resultaat is een wijn, gemaakt van witte druiven, met de structuur van een rode wijn. De aroma's van een orange wine verschillen van die van "normale" witte wijn. Vaak kom je tonen tegen van sinaasappelschil, amandel, noten, gedroogd fruit, kruiden en desem. De tannine in de wijn beschermt tegen oxidatie, waardoor geen of minimaal sulfiet hoeft te worden toegevoegd. Daarin zit een raakvlak met het domein van de natuurwijnen. Er zijn dan ook veel wijnen die in beide categorieën vallen.

Waar kan ik natuurwijn kopen?

Ons assortiment natuurwijnen kun je direct online bestellen. Vind je het fijner om de wijnen even in het echt te zien, of er over te praten met een van onze wijnadviseurs, dan ben je van harte welkom in onze wijnwinkel in Den Haag of Wassenaar. Daar hebben we altijd enkele natuurwijnen op voorraad. Wil je zeker weten of de wijn die je zoekt ook leverbaar is? Bel of mail ons dan even. 

Even geduld a.u.b.