Assortiment
Het aspergeseizoen wordt jaarlijks op de tweede donderdag van april geopend en loopt tot de viering van Sint Jan op 24 juni. Tijdens deze periode kan er weer volop genoten worden van zowel het 'witte' als het 'groene goud' in combinatie met klassieke en originele aspergewijnen. Wij hebben alvast een selectie wijnen voor je samengesteld, die je prima bij jouw aspergegerechten kan schenken.
Witte asperges hebben een uitgesproken karakteristieke smaak, die ook wel als bloemig wordt omschreven. Deze bloemige smaak komt daardoor ook veel voor in de aspergewijnen. Het resultaat is dat de asperges en de wijn elkaar versterken en complimenteren. Wijnen gemaakt van Viognier en uit de Elzas zijn maar enkele voorbeelden van goede aspergewijnen.
Lees hier meer over het combineren van asperges en wijn.
Zachte droge witte wijn uit Portugal, met een aroma van bloemen, honing en licht fruit. De smaak zet soepel en zacht in en eindigt met een frisse, geurige afdronk. Prima als aperitief, bij koude voorgerechten met vis of bij salades.
Aromatische, sappige en verfijnde droge witte wijn uit Frankrijk. Ruikt heerlijk naar perzik en tropisch fruit en smaakt zacht en fris. Lekker bij vissalades, koude schotels of pasta.
Geurige en soepele Zuid-Franse witte wijn, met de geur van rijpe perzik en appel. De smaak is mild, soepel en fris. Prima wijn bij vele koude of warme voorgerechten, eventueel ook bij een milde kipschotel.
Geurige droge witte wijn uit Portugal met een fraai aroma van rijp geel fruit, licht eikenhout en bloemen. De smaak is vol, aromatisch en evenwichtig. Fraaie wijn bij rijke visschotels, wit vlees en gevogelte.
Heerlijk lichtvoetige smaak van perzik en kruisbes, en met slechts 12% alcohol. Optimale drinkbaarheid is derhalve verzekerd.
Frisdroge witte wijn uit Italië met de geur van fijn geel fruit en iets toast. De smaak is soepel, aangenaam en aanhoudend. Erg lekker bij vis, pasta en salades.
Franse witte wijn met een fijn, zoet en fruitig aroma en een droge, volle smaak. Erg lekker bij zowel koude visschotels als gepocheerde of gebakken (zee)vis.
Geurige droge witte wijn uit Frankrijk, met een fruitig en floraal aroma. De smaak is fris en jeugdig. Heerlijk als aperitief, maar ook zeer geschikt bij fruits de mer of warme voorgerechten zoals quiche.
Wijn en asperges zijn twee culinaire hoogstandjes die vaak in combinatie worden geserveerd. Traditioneel gezien worden witte asperges vaak geserveerd met klassieke wijnen zoals Elzasser Pinot Blanc. Deze wijnen hebben een fruitige en milde smaak die goed past bij de subtiele smaak van de asperges. Ze zijn zitten daarnaast de romige sauzen die soms bij asperges worden geserveerd niet gauw in de weg.
Liever iets experimenteler? Kies bijvoorbeeld voor een leuk alternatief op de pinot blanc, een Duitse weissburgunder. Ook een lichtere, meer verfrissende wijn is te combineren met witte asperges. Of ga voor een Pinot Grigio uit Italië, die ook een fruitige smaak heeft die perfect samengaat met de zachte smaak van de witte asperges.
Voor degenen die liever groene asperges hebben, zijn er ook enkele fantastische wijnen die perfect samengaan met deze lekkernij. Groene asperges zijn wat sterker van smaak en hebben vaak een licht bittere ondertoon. Deze grassige en frisse tonen kun je opzoeken in de wijn. Denk bijvoorbeeld aan een frisse Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een kruidige Riesling uit Duitsland. Iets milder van smaak? Neem dan een Verdejo uit Spanje, die een lichte citrusachtige smaak heeft maar wel ook intens geurig is. Een heerlijke combinatie met groene asperges van de grill, besprenkeld met een mooie olijfolie en citrus.
Kortom, wijn en asperges vormen een geweldige combinatie en er zijn vele verschillende wijnen om uit te kiezen, afhankelijk van uw voorkeur voor witte of groene asperges en de intensiteit van de smaak die u zoekt. Vergeet niet om te experimenteren en te genieten van de vele smaken die deze twee lekkernijen te bieden hebben!
Voordelen eigen account