Zoek op prijs
Zoek op kleur
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
Zoek op producent
Zoek op flesinhoud
Snel kiezen

Natuurwijn

Een categorie wjinen die de laatste jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen, is die van de vin nature, oftwel: natuurwijn. Natuurwijn is hot! Wat begon als een trend in het buitenland en later via Amsterdam voorzichtig Nederland veroverde, is inmiddels een niet meer weg te denken en sterk groeiende wijncategorie. Bij Wijnwinkel Marius vind je dan ook een groeiend assortiment natuurwijnen, aangevuld met enkele orange wines (witte wijnen die een langere schilweking hebben ondergaan). 

Omdat de definitie van natuurwijn niet wettelijk is vastgelegd, is niet altijd even duidelijk om watvoor wijnen het gaat. Natuurlijk: er bestaat witte natuurwijn, rode natuurwijn, rosé natuurwijn en mousserende natuurwijn, maar over het gebruik van sulfiet, filtratie et cetera willen de meningen van liefhebbers en wijnprofessionals wel uiteenlopen. Op deze pagina hebben we wijnen geselecteerd die naar onze inschatting en ervaring het beste aansluiten bij de verwachtingen van natuurwijndrinkers. Hanteer je zelf de definitie die wijnmagazine Decanter onlangs publiceerde (en waaronder een veel ruimer deel van ons assortiment valt)? Dan kun je terecht op deze pagina over natuurwijnen.

Bekijk hieronder de selectie en bestel jouw natuurwijn online of kom naar onze winkel.

Les Cépages Oubliés de la Jaubertie Périgord Vin Nature Blanc 2022

De hoofdrol in Bergerac is, net als in Bordeaux, vooral weggelegd voor de bekende, internationale druiven cabernet sauvignon, merlot en sauvignon blanc. Er staan echter meer interessante druivenrassen aangeplant in de streek.

11,75

Vanaf 12 flessen 10,80 per fles

Joe & Bertie Vin de France Pétillant Naturel

Natuurwijn is er in soorten en maten. De mousserende variant heet pétillant naturel, oftewel Pet Nat. Dit heerlijke exemplaar is de eerste bruisende natuurwijn van ons Bergerac-domein Château de la Jaubertie en smaakt wat ons betreft naar meer!

13,60

Vanaf 12 flessen 12,50 per fles

Huber Weinland Kontrast 2022

Originele, frisdroge natuurwijn met lichte troebelheid. De geur is ingetogen met rijpe appel, perzik, abrikoos, brioche en amandel. Toegankelijk en vol van smaak met milde zuren. De finale is aanhoudend met lichte toast en perzikschilbitters. Gastronomisch breed inzetbaar, bijvoorbeeld bij rijke visschotels, gevogelte, asperges in het seizoen of Alpenkazen.

WineLife
2021
WineLife:

Een lichtgele, geurige, slanke, droge wijn met het rinse van appel. Zeer lekker en ook geschikt voor wie niet gewend is aan hardcore orange.

Wat is natuurwijn?

De term natuurwijn is geen juridisch afgebakende wijncategorie, zoals bijvoorbeeld de woorden biologisch of biodynamisch dat zijn. Meestal wordt met natuurwijn bedoeld dat hij zonder kunstgrepen of kunstmatige toevoegingen is gemaakt. Dat wil zeggen: geen (kunst)mest en bestrijdingsmiddelen in de wijngaard, een spontane vergisting met natuurlijke gisten, geen toevoeging van sulfiet, et cetera. Bij conventioneel geproduceerde wijnen wordt in verschillende stadia van het wijnmaken sulfiet gebruikt om de wijn tegen oxidatie en micro-organische activiteit te beschermen. Het ontbreken hiervan maakt natuurwijnen kwetsbaar. het is dan ook van het grootste belang om gezond en rijp druivenmateriaal te gebruiken en een goede hygiëne in de kelder te garanderen.

Is natuurwijn hetzelfde als orange wine?

Het korte antwoord is: nee. Natuurwijn is een wijn die op zo een natuurlijk mogelijke manier is gemaakt. Orange wines zijn wijnen gemaakt van witte druiven, die in feite op eenzelfde manier worden gevinifieerd als rode wijnen. Bij de vinificatie wordt de druivenmost voor een langere tijd in contact gehouden met de schillen en pitten van de druiven, om zo o.a. kleur en tannine daaruit te onttrekken. Daar komt de diepe oranje kleur vandaan. Sommige wijnmakers kiezen voor een vinificatie in amfora's, zoals ook in Georgië de traditie is (zogenaamde Qvevri wijnen). 

Het resultaat is een wijn, gemaakt van witte druiven, met de structuur van een rode wijn. De aroma's van een orange wine verschillen van die van "normale" witte wijn. Vaak kom je tonen tegen van sinaasappelschil, amandel, noten, gedroogd fruit, kruiden en desem. De tannine in de wijn beschermt tegen oxidatie, waardoor geen of minimaal sulfiet hoeft te worden toegevoegd. Daarin zit een raakvlak met het domein van de natuurwijnen. Er zijn dan ook veel wijnen die in beide categorieën vallen.

Meer weten over natuurwijn?

Natuurwijn is een hot topic in de wijnwereld. Er wordt dan ook veel over geschreven. Zoals met zoveel onderwerpen is ook niet alles wat je leest over natuurwijn even waar. Bijvoorbeeld dat natuurwijn helemaal geen sulfiet bevat. Of dat je van natuurwijn geen kater krijgt. Dit zijn op zijn minst twijfelachtige stellingen. In een korte blog "natuurwijn opgehelderd" geeft onze collega Ward uitleg over natuurwijn. Daarnaast kun je in onze sectie "leren over wijn" en uitgebreide uitleg vinden over de technische kant van natuurwijn, geschreven door oenoloog Gerhardt Horstink. Heb je vragen over natuurwijn, dan kun je die uiteraard altijd aan ons stellen!

Natuurwijn kopen? Bij Wijnwinkel Marius natuurlijk!

Ons assortiment natuurwijnen kun je direct online bestellen. Vind je het fijner om de wijnen even in het echt te zien, of er over te praten met een van onze wijnadviseurs, dan ben je van harte welkom in onze wijnwinkel in Den Haag of Wassenaar. Daar hebben we altijd enkele natuurwijnen op voorraad. Wil je zeker weten of de wijn die je zoekt ook leverbaar is? Bel of mail ons dan even.

Even geduld a.u.b.