Alto Adige is een wijnstreek in Italië, gelegen pal ten zuiden van de Oostenrijkse grens in de buurt van de stad Bolzano (Bozen). Een andere veelgebruikte naam voor de regio is Südtirol. De wijngaarden zijn prachtig gelegen, omgeven door de bergtoppen van de Dolomieten en de Italiaanse Alpen. Tussen de bergen stroomt de rivier Adige, een van de langste rivieren van Italië. In het dal van deze rivier zijn de druivenstokken aangeplant over kleine percelen die in hoogte variëren tussen de 250 en 1000 meter (al worden onder invloed van klimaatopwarming nieuwe wijngaarden steeds hoger aangeplant). Er worden zowel witte als rode wijnen gemaakt, met inheemse druiven als lagrein en vernatch, maar ook veel internationaal bekende druiven als sauvignon blanc, chardonnay en pinot bianco.
Bekijk hier ons aanbod wijnen uit Alto Adige.
Verfijnde, ronde witte wijn met een geur van rijpe peer, perzik, pruim en gele bloemen. Vol en sappig met rijp fruit en opwekkende frisheid in de smaak. De afdronk is soepel en aanhoudend.
Droge witte wijn uit Noord-Italië, die heerlijk ruikt naar peer en lichte kruiden. De zachte, frisse en sappige smaak past heel goed bij antipasti, kip of zoetwatervis.
Italiaanse rode wijn met de fruitige geur van fris rood fruit en een lichte eikentoets. De frisse, volle smaak past goed bij kruidige gerechten of milde wildschotels.
Prachtige expressieve, kristalzuivere witte wijn met aroma’s van buxus, appel, peer, perzik en kamperfoelie. De smaak is opwekkend fris en sappig met rijp pitfruit. Elegante finale met nuances van amandel en brioche.
Geurige, frisdroge witte wijn met nuances van Granny Smith, meloen, munt en anijs. Ranke stijl met goede vulling en een opwekkende frisheid. De finale is schoon, verfijnd en aanhoudend. Lekker om te drinken als luxe terraswijn of aperitief.
Verfijnde, droge witte wijn met een uitnodigende geur van appel, peer, perzik en brioche. De smaak is intens sappig met rijpe pitvruchten en verkwikkende zuren. Elegante, kristalzuivere finale met nuances van amandel.
Krachtige, sappige droge witte wijn met intense aroma’s van perzik, nectarine, passievrucht, limoengras en gember. Vol en rijk van smaak met evenwichtige zuren en rijp geel fruit. De finale is lang met fijne bitters.
Droge, Italiaanse witte wijn met een intens en fris aroma van buxus en vlierbes. De smaak is sappig en evenwichtig: lekker als aperitief bij fijne amuses, maar ook heerlijk bij vis of schaal- en schelpdieren.
Klassieke, loepzuivere Sauvignon Blanc van topproducent Manincor uit Alto-Adige, in Noord-Italië.
Bijzondere witte wijn uit Alto-Adige op basis van weissburgunder, chardonnay, en sauvignon blanc, van de hand van topproducent Manincor.
Prachtige expressieve, kristalzuivere witte wijn met aroma’s van buxus, appel, peer, perzik en kamperfoelie. De smaak is opwekkend fris en sappig met rijp pitfruit. Elegante finale met nuances van amandel en brioche.
Fruitige rode wijn met een hartige textuur die gastronomisch breed inzetbaar is. Jeugdige, paarsrode kleur en een open geur van rode kers, pruim, cranberry en cederhout. Mooi sappig en fruitig van smaak met opwekkende zuren en soepele tannines.
Indrukwekkende Weissburgunder (Pinot Bianco) uit Alto Adige, van biodynamisch topdomein Manincor. Rijpe appel, bloesem, kruidig en mineraal. Nu mooi te drinken, maar kan ook nog gemakkelijk enkele jaren rijpen.
Unieke Italiaanse witte wijn op basis van chardonnay en viognier, van de hand van topproducent Manincor. Rijk en complex door vergisting in houten vaten en rijping op de gisten met enkele jaren bewaarpotentieel.
Grote verfijning met zijdezachte tannines. De biodynamische producent Manincor behoort tot de top in Alto Adige.
In Alto Adige werken wij onder meer met het prestigieuze biodynamische wijndomein Manincor uit Caldaro. Hoewel het estate al sinds de vroege 17de eeuw bestaat - het was een cadeau van de Oostenrijkse keizer aan Hieronymus Manincor, die tevens voor bewezen diensten in de adelstand werd verheven - worden er pas sinds de jaren '90 wijnen onder de naam Manincor uitgebracht. Voorheen werden de druiven verkocht aan de sterke lokale coöperaties in Terlano en Caldaro.
Alsof de geschiedenis van het wijngoed nog niet adellijk genoeg was, houdt de huidige eigenaar - graaf Michaël Goess-Enzenberg - er een nobele filosofie op na. Zijn doel is om de druiven te telen in harmonie met de natuur. Dit komt niet alleen tot uiting in de manier waarop de wijngaarden worden bewerkt of hoe de wijnen worden gemaakt, maar zelfs in de nieuwe kelder die perfect verweven is in zijn omgeving. Het doel? Wijnen produceren van uitzonderlijke kwaliteit en karakter, met hun wortels in de natuur. Dat kunnen wij natuurlijk alleen maar aanmoedigen!