Onze wijnmaaksters in het zonnetje

Wine’s Wonderwomen

Door Ward Boltong  |  maandag 07 maart 2022  |  Categorie: Wijngebieden & wijnmakers

Morgen, dinsdag 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Dat leek ons een uitstekend moment om jullie kennis te laten maken met een aantal vrouwelijke wijnmakers die ons voorzien van geweldige wijnen. Misschien zit er wel een dame tussen waarvan je al eens een flesje hebt opengetrokken na een bezoek aan een van onze winkels. Zo niet, dan wekken we misschien wel je interesse om dit snel eens te proberen. Op 8 maart lijkt het ons in ieder geval een goed idee om te proosten op alle vrouwen en dan natuurlijk wel met een mooie fles wijn gemaakt door een van onderstaande top-producenten. We stellen ze graag aan je voor.

Catherine Papon-Nouvel

En wat een dame om mee af te trappen. Catherine Papon-Nouvel studeerde op haar 24e af in de oenologie en was daarmee de jongste wijnmaakster op dat moment in Saint-Émilion. Deze dochter uit een échte wijnfamilie – haar ouders en grootouders waren ook wijnmaker –kocht al in 1989 haar een eigen wijngoed in Castillon Côtes de Bordeaux: Château Peyrou. Een klein decennium later volgden de familiedomeinen Château Gaillard, Clos Saint-Julien en Château Petit Gravet Aîné – alledrie in Saint-Émilion. Van dit rijtje is Château Gaillard met ongeveer 20 hectare het grootste. De laatste twee zijn weliswaar miniscuul in oppervlakte, maar leveren grootse wijnen.

Catherine heeft natuurlijk wijngaardbeheer hoog in het vaandel staan, met als achterliggende wens wijnen te maken die gebalanceerd, harmonieus en verfijnd zijn. Zoals zij zelf zegt: “Evenwicht bereiken in een wijn is het moeilijkste wat er is – net als in het echte leven”. Alle domeinen onder haar beheer zijn gecertificeerd biologisch en bij Château Peyrou werkt zij zelfs biodynamisch. In plaats van te kiezen voor machtige wijnen, legt ze de nadruk op het fruit en de verteerbaarheid van de wijn. Dat Catherine een begenadigd wijnmaker is, blijkt ook in minder gunstige groeiseizoenen – het lukt haar elk jaar weer om prachtige wijnen te produceren.

Één van Catherines paradepaardjes – Château Petit Gravet Aîné – is een bijzonderheid in Saint-Émilion. Van druiven uit slechts 2,3 hectare wijngaard maakt Papon een a-typische Grand Cru, door maar liefst 80 procent cabernet franc te gebruiken. De scores bij de wijnpers liegen er niet om; de recente oogstjaren noteerden maar liefst 96 punten van Jeb Dunnuck en 94 punten van Parker, Suckling en Vinous. Catherine Papon: met recht een Grande Dame.

shop chateau gaillard

SHOP CHATEAU GAILLARD

Anne Collard

Wederom een Française, wederom een dame die vooral rode wijnen maakt en, wederom, een groot voorstander van biodynamische wijnbouw. Anne Collard en Catherine Papon-Nouvel hebben zeker het nodige gemeen. En laat ze nou net allebei fantastische wijnen maken!

Anne komt uit de Bourgogne, maar is door de liefde in de Rhône terecht gekomen, waar zij met haar man François de wijngaarden van Mourgues du Grès in Costières de Nîmes bezit. Waar op het gezamenlijke domein de syrahdruif floreert, wilde Anne eigenlijk liever aan de slag met haar persoonlijke favoriet: grenache. De zoektocht naar het perfecte terroir voor deze druif bracht de van huis uit geologe bij het zuidelijkste dorp van de Côtes du Rhône: Comps. Hier vond ze precies wat ze zocht: een wijngaard met oude stokken grenache op een klassiek Rhône-terroir, bezaaid met grote rolkeien (lokaal: galets). Omdat grenache toch vaak wat tegenwicht kan gebruiken, staan op de 6 hectare ook mourvèdre, marselan en syrah aangeplant. Net zoals bij Mourgues du Grès wordt ook hier biodynamisch gewerkt, met lage opbrengsten in de wijngaard. Dat de druiven in topconditie worden geoogst, is des te belangrijker omdat Anne vrijwel geen sulfiet gebruikt. Het resulteert in kruidige, krachtige, maar elegante rode wijnen. Buiten de gebaande paden treden is nooit zonder risico, maar de high reward was hier zeker de high risk waard.

shop mourgues du gres

SHOP MOURGUES DU GRÈS

Valeva Martínez de Toda

Dat de (rode) wijnen van Las Cuadras uit de Costers del Segre deze maand in de aanbieding zijn, kun je bijna geen toeval noemen; ook hier staat een geweldige wijnmaakster aan het roer! Valva Martínez de Toda experimenteert in dit mediterrane, heuvelachtige gebied (150 kilometer landinwaarts vanaf Barcelona) met allerlei druivensoorten. Usual suspects als cabernet sauvignon, merlot, syrah, viognier en chardonnay zijn ruim vertegenwoordigd, maar ook inheemse pareltjes als ull de llebre (Catalaans voor tempranillo) en garnatxa negra (van origine een Spaanse druif, al is de Franse naam ‘grenache’ bekender) maken deel uit van de aanplant. De Spaanse wijnbouw sloeg vanaf de jaren ’90 een grote moderniseringsslag. Finca las Cuadras behoort tot die moderne wijnbedrijven, met een state of the art wijnkelder en zelfs een heus laboratorium. Verschillende van Valva’s wijnen ondergaan een rijping op eikenhout, waarbij zij kiest voor iets grotere vaten (300 liter) dan de klassieke barriques (225 liter), waardoor de houtrijping weliswaar te bemerken is, maar de wijn ook zijn fruitige aroma’s behoudt.

Deze gehele maand maart (2022) zijn de Tinto en de Crianza van Las Cuadras in prijs verlaagd, dus haal ze in huis en proef zelf wat voor een fantastisch werk Valva jaar na jaar aflevert.

shop las cuadras

SHOP LAS CUADRAS

Zoals de profielschetsen hierboven doen vermoeden, zien we bij steeds meer wijndomeinen vrouwen aan het roer bij wijndomeinen. Vrouwen die bovendien geweldige wijnen maken. En dan te bedenken dat we bijvoorbeeld Marica Bonomo (Azienda Monte del Frà), Sylvie Vacheron (Domaine Le Clos du Caillou) en de zusjes Rosanna & Giovanna Caruso (Caruso e Minini) nog niet eens genoemd hebben! Genoeg reden dus om enthousiast te zijn over de toekomst van deze wonderwomen in wine. Wij zijn enorm trots deze toppers in ons assortiment te hebben, en hopen dat ook jij dinsdag 8 maart een mooie fles van één van deze dames open trekt om te proosten op Internationale Vrouwendag.

Even geduld a.u.b.