Dominio de Es is het geesteskind van de Franse wijnmaker Bertrand Sourdais en zijn partner. De in Chinon geboren en getogen Sourdais ontdekte in 1999 enkele velden met zéér oude pre-phylloxera druivenstokken in de buurt van het stadje Soria. De wijngaarden zijn vrij hoog gelegen - boven 900 meter. Het microklimaat en de ondergrond van klei, kalksteen en zand, creëren bijkans perfecte omstandigheden voor een kleine opbrengst druiven van uitzonderlijke kwaliteit. Hiervan maakt Bertrand enkele wijnen die tot de top van Ribera del Duero (en de wereld) behoren. De productie is minuscuul, dus de wijnen zijn zéér beperkt beschikbaar. Bekijk ze hieronder!
La Diva is het vlaggenschip van Betrand Sourdais´ boutique winery Dominio de Es, in het uiterst oostelijke puntje van Ribera del Duero. Jaarlijks worden slechts 500 à 600 flessen van deze icoonwijn geproduceerd.
Carravilla is de nieuwste Cru-wijn van Dominio de Es in het uiterst oostelijke puntje van Ribera del Duero. 2019 was de eerste oogst voor deze wijn. De druiven voor Carravilla komen van op een zuidhelling gelegen wijngaard die wordt gedomineerd door kalksteen.
La Mata is één van de Grand Cru wijnen gemaakt door Betrand Sourdais´ boutique winery Dominio de Es, in het uiterst oostelijke puntje van Ribera del Duero. De druiven voor La Mata komen van biodynamisch bewerkte, zéér oude (pre-phylloxera) wijnstokken op een donkere, kleihoudende ondergrond die door Bertrand zelf wordt omschreven als "dark chocolate".
Tijdens zijn dienstverband eind jaren '90 bij Dominio de Atuata in de DO Ribera del Duero, ontdekte Franse wijnmaker Bertrand Sourdais een aantal zéér oude wijngaarden. Diep weggestopt tussen twee bergketens in het meest oostelijke deel van de beroemde Spaanse wijnstreek: de provincie Soría.
Als vijfde generatie van een wijnmakersfamilie in de bekende wijnstad aan de Loire, Chinon, studeerde Bertrand tussen 1991 en 1997 aan de universiteit van Bordeaux. Viticultuur en Oenologie, wat anders? Al snel daarna kon hij aan de slag bij enkele wereldberoemde wijnbedrijven, zoals het prestigieuze Chateau Mouton-Rothschild en Léoville-Las Cases in Bordeaux. Ook ging hij in de leer bij wijnicoon Alvaro Palacios in Priorat. Hij verlengde zijn verblijf in Spanje door in Ribera del Duero als hoofd-wijnmaker aan de slag te gaan bij Dominio Atuata, waar hij tot 2010 bleef werken. In die tijd raakte Bertrand vervlochten met Spanje en in het bijzonder met Soria, het dunbevolkte en meest afgelegen deel van de streek Ribera del Duero. Kort na zijn (gedwongen) vertrek bij Atauta, startte hij dan ook een eigen wijndomein onder de naam Antídoto. Hier maakt Sourdais heerlijke, fruitgedomineerde wijnen die uitblinken in balans en verteerbaarheid. Enkele jaren later startte hij een persoonlijk project om het grootse potentieel voor kwaliteitswijnen van Soria te bewijzen: Dominio de Es.
De eerste jaren maakte Sourdais twee verschillende rode wijnen op het label van Dominio de Es: de "premier cru" Viñas Viejas de Soria (vanaf 2011) en de "grand cru" La Diva (vanaf 2012). In 2016 kwam daar de eerste oogst bij van La Mata en in 2019 werd het trio aangevuld met een vierde wijn: Carravilla. Voor al deze wijnen worden druiven geoogst van zéér oude, ongeënte wijnstokken. Sourdais werkt biodynamisch en
La Diva: de Grand Cru onder de Grands Crus, van tinto fino (tempranillo) en albillo druiven uit pre-phylloxera wijngaarden op zand en kalksteen met een noord-oostelijke helling. De meest verfijnde wijn van het domein, met een groots bewaarpotentieel. Jaarlijkse productie van slechts 600 flessen.
La Mata: een Grand Cru van pre-phylloxera wijngaarden op 935 meter hoogte uit 1904, waar een perceel van 0,33 hectare wordt bewerkt. De tinto fino, albillo en alicante bouchet druiven groeien op een kleihoudende ondergrond en staan op een helling met oostelijke richting.
Carravilla: een Grand Cru van 0,27 hectare met oude tinto fino en albillo op een kalkrijke, rotsachtige ondergrond. Hier groeit een andere tempranillo-kloon dan die voor de rest van de wijnen wordt gebruikt.