Met Heidsieck aan tafel bij Calla's

Dining with the Stars

Met Heidsieck aan tafel bij Calla's

Door Ward Boltong  |  vrijdag 25 augustus 2023  |  Categorie: Events

Woensdag 14 juni was Restaurant Calla’s het decor voor een zeer speciale avond. Een kleine zeven weken eerder kregen wij namelijk te horen dat onze best-selling Champagneproducent Charles Heidsieck hoofdsponsor zou worden van de wereldberoemde Ocean Race. Traditiegetrouw was Scheveningen ook dit jaar finish én start van 2 verschillende etappes. Dit leek ons een mooie reden om Charles Heidsieck eens even flink in het Scheveningse zonnetje te zetten, en wel bij het enige sterrenrestaurant van Den Haag, dat ook nog een Charles Heidsieck als huis-Champagne schenkt. Toeval bestaat niet! Het idee: zes verschillende Champagne’s van Charles, bijgestaan door zes gangen van het team van Calla’s. Een avond om niet snel te vergeten.

Eerste gang: Yellowtail Kingfish met Piel de Sapo meloen, groene paprika, wasabi en Gordal olijf

Bij het eerste gerecht werd de Brut Réserve ingeschonken. De Brut Réserve is het visitekaartje van Charles Heidsieck: vriendelijk geprijsd, maar met een prachtige diepgang en een groot aandeel reservewijn: maar liefst 50%. Niet voor niets valt deze wijn vaak in de prijzen en kan hij rekenen op hoge waarderingen van critici en journalisten: recentelijk gaf Jeb Dunnuck 92 punten aan deze wijn (identiek aan de waardering van The Wine Enthusiast), waarna James Suckling er nog een schepje boven op deed en maar liefst 94 punten liet noteren voor deze non-vintage. Een prachtig glas om de avond mee te beginnen!

Tweede gang: Witte asperge met kreeft, grapefruit en Jamon Iberico Bellota

Bij het tweede gerecht werd de Blanc de Blancs geserveerd. Ook hier weer een aanzienlijk deel reservewijn voor een non-vintage: 25% van de blend bestaat uit oudere jaargangen. Uit 10 verschillende gemeenten worden de beste chardonnay druiven geselecteerd. Alleen het sap van de eerste persing wordt gebruikt voor de uiteindelijke wijn, die 3 tot 4 jaar in de fles rijpt alvorens op de markt te komen. Ook hier weer lovende woorden van de internationale pers: 94 punten van Wine Enthusiast,  95 punten bij de International Wine Challenge 2022 en maar liefst 96 punten van Decanter, en een prachtige begeleider bij het gerecht.

Derde gang: Tarbot met morilles, daslook, zolderspek en vin jaune

Het derde gerecht werd bijgestaan door de Brut Millésimé 2012. Nu begon natuurlijk het echte werk: vintage Champagne! En laat 2012 nou net een van de topjaren zijn die Champagne de afgelopen twee decennia gehad heeft (ook 2002, 2008 en 2013 behoren tot deze selecte groep). De 95 punten van zowel Jeb Dunnuck, als James Suckling versterken zijn dan ook niet zomaar uit de lucht gevallen. De wijn bestaat uit 60% pinot noir (Montagne de Reims) en 40% chardonnay (Côte de Sézanne), samengesteld van druiven uit (wederom) 10 verschillende cru’s met Oger, Ambonnay en Aÿ als voornaamste bijdragers. Lengte, structuur, diepgang en een fantastische combinatie met de tarbot (persoonlijk mijn favoriete combinatie van de avond).

Vierde gang: Paling met rode biet, appel en dashi beurre blanc saus

Tijd voor de volgende vintage, en wel de Blanc des Millénaires 2007: wederom 100% chardonnay, maar dan uit één oogstjaar. Normaal gesproken wordt 2007 niet gezien als een fantastisch jaar voor de Champagne: hoewel de lente warm was, was de zomer relatief koud, nat en geteisterd door verschillende hagelbuien. Waar de critici het gelukkig allemaal over eens zijn, is het feit dat chardonnay zijn compagnons pinot noir en meunier in 2007 flink het nakijken gaf. Charles Heidsieck is zelf ook zeer selectief in het uitgeven van deze status voor hun vintage Blanc de Blancs: zij deden dit slechts 6 keer eerder (’83, ’85, ’90, ’95, ’04 en ’06). De wijn bestaat uit gelijke delen van vier grand cru’s (Cramant, Avize, Oger, Le Mesnil) en een premier cru (Vertus). Het resultaat is verbluffend, en het bewaarpotentieel misschien nog wel groter. Een ware ervaring om zo’n lengte, complexiteit, diepgang, concentratie en mineraliteit te proeven: simpelweg uniek.  

Vijfde gang: Wagyu A5 met pomme pavé en vlees jus

Het werd tijd voor rosé. Hier hielden we een omgekeerde volgorde aan ten opzichte van de eerste vier wijnen: nu eerst de vintage, daarna (bij het dessert) de non-vintage. In ons glas zat de Rosé Millésimé 2012. Deze wijn werd speciaal uit Reims meegenomen door Maxime Watelet en Emmanuel de Madre (de afgevaardigden van Charles Heidsieck), omdat deze nog niet verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer mooi gebaar van onze gewaardeerde producent! De oplettende lezer heeft door dat dit hetzelfde oogstjaar betreft als de Brut Millésimé, geschonken bij de derde gang. De wijn in ons glas bestond voor 62% uit pinot noir (waarvan 9% rode wijn) en 38% chardonnay. Dat percentage rode wijn benoem ik bewust: Champagne is namelijk de enige herkomstaanduiding binnen de EU waar rode wijn en witte wijn gemengd mag worden om rosé te maken. Mits deze uiteindelijk ook mousseert, dat dan weer wel. Ook hier weer een dijk van een wijn: gestructureerd maar ook elegant, krachtig maar ook met finesse. Een ware sensatie, en prachtig bij het geserveerde hoofdgerecht.

Dessert: Compositie van rabarber, roos en Yuna Edel Weiss chocolade

Aan alles komt een eind, zo ook aan dit fantastische diner. Bij het dessert werd de Rosé Réserve geschonken: 80% nieuwe wijn (gelijke delen pinot noir, meunier en chardonnay) en 20% reservewijn (gelijke delen pinot noir en chardonnay). Waar bij de Rosé Millésimé het aandeel rode wijn 9% betreft, is dat hier met 6% iets lager. De reservewijn die gebruikt wordt voor de Rosé Réserve is over het algemeen jonger dan de reservewijn die gebruikt wordt voor de Brut Réserve, om zo de elegantie en frisheid te behouden. De oudste rode reservewijn (pinot noir) die gebruikt wordt is “slechts” 5 jaar oud (voor menig ander Champagne-producent een luxe positie). Een fantastische afsluiter, zowel de wijn, als het dessert.

Al met al een prachtige avond, waarbij de wijnen allemaal, stuk voor stuk, gefaseerd op een voetstuk werden gezet en uitblonken, grotendeels door het fantastische en kundige werk van het team van Calla’s. Niets meer dan hulde voor de gastvrijheid en organisatie. Wij zijn nog steeds aan het nagenieten, en gunnen iedereen een kennismaking met de fantastische wijnen van Charles Heidsieck. De hele maand september geldt daarom een flinke korting op de Charles Heidsieck Blanc de Blancs Champagne (inclusief halve flesjes). Nou zal niet iedereen deze wijn drinken bij witte asperge, kreeft, grapefruit en Jamon Iberico Pelota, maar ook op zichzelf, in de tuin, op het balkon, of bij de volgende verjaardag is het een fantastische mogelijkheid om kennis te maken met Charles Heidsieck Champagne. Santé!

Foto’s door Casper van Dort (www.cavado.nl)

Even geduld a.u.b.