De ideale wijn voor jouw Valentijn!

Onze drie meest verleidelijke wijntips

De ideale wijn voor jouw Valentijn!

Door Jaap Korst  |  maandag 07 februari 2022  |  Categorie: Lijstjes

Ieder jaar staan aan het begin de zweetdruppels op het voorhoofd van menig man (of vrouw). Niet vanwege het goede voornemen om iedere week hard te lopen, maar om de terugkerende vraag: wat is het ideale Valentijnscadeau? Bloemen? Altijd goed, maar weinig avontuurlijk. Chocolade? Tuurlijk. Kan. Een zelfbereid diner voor twee met een goed glas wijn? Now we’re talking! Wij helpen je de ideale Valentijnswijn te kiezen. Zij of hij valt als een blok voor je – gegarandeerd!

Valentijnswijntip 1: Champagne for my Valentine!

Geen enkele wijn is zo met romantiek verbonden als champagne. De verleidelijke geur en sierlijke bubbels maken het een geweldige wijn om op Valentijnsdag samen mee te proosten. Bovendien wordt champagne door sommigen genoemd als een natuurlijk afrodisiacum. Dat zullen we hier tegenspreken noch bevestigen, maar baat het niet dan schaadt het niet, toch?

SHOP CHAMPAGNE

Shop champagne

Om de romantische vibes nog eens extra op te stuwen, kiezen wij voor een rosé champagne. En wel de Champagne Rosé Reserve Brut van Charles Heidsieck. Een zeer geraffineerde bubbel die geweldig dienst doet als aperitief, maar ook als begeleider van uiteenlopende hapjes en gerechten. Kreeft of zalm, bijvoorbeeld maar het mag gerust ook iets exotischer. Een zinnenprikkelend Midden-Oosters gerecht, bijvoorbeeld, met specerijen zoals kaneel saffraan of kardemom. Het romantische sprookje uit duizend-en-één nacht schrijft zichzelf. En bewaar ook een bodempje voor bij een fris dessert met rood fruit! Voor de bescheiden drinker is hij verkrijgbaar in een halve fles

Valentijnswijntip 2: Saint-Amour, pourquoi pas?

What’s in a name? Bij ons in de winkel verkopen we in februari meer van deze rode Beaujolais Cru, dan in de andere 11 maanden bij elkaar. OK – dat is misschien iets overdreven. Desalniettemin, spreekt de naam Saint-Amour op 14 februari natuurlijk tot de verbeelding. Kook er iets lekkers bij en je avond kan niet meer stuk. De relatief lichte structuur en frisse aroma’s van rood fruit en bloemen, die de gamaydruif in deze Noordelijkste cru-gemeente van de Beaujolais oplevert, doet het perfect bij gerechten met gevogelte. Ook een verfijnde schotel met lamfilet – die de aardse tonen van de wijn benadrukt – zal fijn combineren. Rode roos op tafel en klaar is Kees/Truus.

Bij ons vind je een klasse Saint-Amour, gemaakt door één van de beste wijnmakers in de Beaujolais: Jean-Paul Brun.

SHOP BEAUJOLAIS

Saint-Amour Jean-Paul Brun

Valentijnswijntip 3: zoete verleiding

De categorie zoete wijnen is onder Nederlandse wijndrinkers ietwat miskend. Regelmatig krijgen we te horen dat iemand niet van zoete wijnen houdt. Voor ons als wijnliefhebbers is het soms moeilijk om dan een instinctief “je weet niet wat je mist!” te onderdrukken. Sommige zoete wijnen zijn werkelijk verbluffend – bijna bedwelmend – complex en rijk van smaak en aroma. Een ultieme verleiding!

Is jouw Valentijn een zoetekauw? Dan zal hij of zij het vast waarderen als er met Valentijnsdag een dessertwijn op tafel komt. Ons advies is om te kiezen voor een wijn die naast zoete en rijke smaken, ook frisse zuren heeft. Dat geeft de wijn niet alleen een uitgebalanceerde smaak, maar ook een meer verkwikkend karakter. Zo val je niet in slaap wanneer het écht romantisch wordt. Denk bijvoorbeeld aan een fraaie riesling Spätlese, Auslese of Beerenauslese uit Duitsland of een Jurançon moelleux. Heerlijk bij desserts en gebak met fruit, maar ook goed inzetbaar bij een selectie van smaakvolle kazen. Liever rood? Proef dan eens de licht mousserende Brachetto d’Aqui: verfrissend, slechts 6% alcohol en een hemelse combinatie met aardbeien romanoff. Of om die gouwe ouwe kersenbonbons mee weg te spoelen, natuurlijk.

SHOP DESSERTWIJNEN

Shop dessertwijnen

Even geduld a.u.b.