Van amarone tot zéro dosage

De 6 beste wijnen om het einde van Dry January te vieren

Door Jaap Korst  |  donderdag 20 januari 2022  |  Categorie: Lijstjes

Dry January. Wat enkele jaren geleden als een trend naar ons land kwam overwaaien, is inmiddels niet meer weg te denken. De populariteit van een alcoholvrije maand - al dan niet met "cheat-days" - blijft groeien. Het aanbod van 0.0% dranken, waaronder ook alcoholvrije wijnen, is in gelijke mate toegenomen. Ook bij ons vind je inmiddels een keuze aan alcoholvrije kwaliteitswijnen.

SHOP ALCOHOLVRIJE WIJN

einde dry january

Toch kunnen wij als wijnliefhebbers niet ontkennen dat wijn zonder alcohol, hoe goed gemaakt ook, het niet redt bij het echte werk. Gelukkig zit vanaf februari de wijn weer in de maand! Want laten we wel wezen: na een droge maand hebben we wel een mooi glas verdiend. HIer delen we de zes beste wijnen om het einde van Dry January te vieren!

1. Rustaaag

Na een paar weken zonder een druppel alcohol, moet je waarschijnlijk weer een beetje wennen. Als je dan eindelijk weer een mooie wijn drinkt wil je je niet al na een half glas in een slaperige duikvlucht richting het vloerkleed bewegen. Het is misschien verstandig om te kiezen voor een wijn met een bescheiden alcoholpercentage. Bij voorkeur iets uit een koel klimaat - de frisse zuren die deze wijnen hebben, zorgen ervoor dat de wijn licht en verkwikkend smaakt. Onze tip: Weingut Karthäuserhof Mosel Bruno Schiefer Riesling Kabinett Feinherb 2020. Een Riesling Kabinett uit de Ruwer - niet ver van de Moezel in Duitsland. Met slechts 10,5% alcohol is het een lichtgewicht, maar aan smaak ontbreekt het de wijn niet. Intens aromatisch, met citrusfruit en tropische nuances. De speelse zoetzuurbalans maakt de wijn perfect inzetbaar aan tafel, bijvoorbeeld naast een gezonde Aziatische salade.

2. Even laten schrikken

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een volledig tegenovergestelde benadering. Laat je smaakpapillen na die periode van rust maar even uit hun winterslaap wakkerschrikken met een stevige en intense rode wijn. Onze tip: Stefano Accordini Amarone della Valpolicella Classico 2018. Weinig klassieke wijnen zijn zo potent als Amarone della Valpolicella. Deze wijn heeft alles, en veel ook: smaakintensiteit, alcohol, tannine én zuren. Dat hij van gedroogde druiven wordt gemaakt is in de maand na Dry January slechts een vrolijk toeval. En grapjes als: "ik pas niet, ik appassimento" komen vanzelf.

SHOP AMARONE

amarone della valpolicella

3. Geen 0.0 maar zero brut

Bubbels zijn altijd een goed idee. Maar nu zeker! Mousserende wijnen zijn namelijk niet alleen extra verfrissend door hun fijne belletjes koolzuurgas, deze wijnstijl is ook nog eens de meest slanke op de markt. Een glas bruiswijn bevat gemiddeld minder calorieën dan een stille wijn. Kies je voor een zogenaamde zéro dosage (oftewel: brut nature, oftewel: pas dosé) dan bevat de wijn maximaal 3 gram restsuiker per liter. Een verantwoorde keuze dus. Onze tip: Sabaté i Coca Corpinnat Mosset Brut Nature 2016.

4. Geniet met mate

Wij hangen het motto aan: drink minder, maar beter! Wanneer je slechts alleen of met z'n tweeën bent, is een hele fles wijn soms net teveel. We hebben allemaal wel eens een extra glas gedronken om de fles leeg te maken. Niet de meest nobele motivatie. Halve flessen wijn bieden uitkomst. De drempel om een tweede halve fles te openen is hoger dan het inschenken van een nieuw glas uit dezelfde fles. Bovendien wil je soms op een avond wit én rood drinken - bijvoorbeeld bij een diner. Hoewel halve flessen relatief altijd iets kostbaarder zijn dan hele flessen, geven ze je wel meer ruimte voor afwisseling. En dat is ook wat waard, toch? Onze tip: Isole e Olena Chianti Classico halve fles 2019Sinds jaar en dag onze favoriete Chianti Clasisco van grootmeester Paolo de Marchi - nu in pocketformaat!

5. Double the wine, triple the fun

Een wijn smaakt het best wanneer je hem deelt. Maar dat betekent soms ook dat een fles sneller leeg gaat dan je lief is. Je kunt natuurlijk een tweede fles openen, maar veel leuker is het om een magnumfles te delen wanneer je vrienden over de vloer krijgt. Zo´n grote fles staat feestelijk en nodigt uit tot delen. Om alvast een voorschot te nemen op het voorjaar, kiezen wij voor een sappige, fruitgedomineerde rosé. Aan tafel kan rosé vaak dienen als een fris en verteerbaar alternatief voor rode wijnen. Gerechten met stevige vis of wit vlees en schotels die rijk zijn in umami vormen vaak een goede match. Onze tip: Château Puech-Haut Languedoc Argali Rosé magnum 2020.

SHOP MAGNUMS

chateau puech haut

6. Blijf bij alcoholvrij

Misschien is het je wel zo goed bevallen om geen alcohol te drinken, dat je er ook in februari en daarna mee door wilt blijven gaan. Uit gezondheidsperspectief is hier niets op aan te merken. Het is natuurlijk ook goed mogelijk om het drinken van fijne wijnen mét alcohol af te wisselen met af en toe een glas 0.0. Drink bijvoorbeeld alcoholvrij op doordeweekse dagen en gun jezelf een mooi glas in het weekend. Wanneer wij alcoholvrije wijnen drinken, dan genieten we toch het meest van de mousserende varianten. Die geven net een extra frisheid en smaakbeleving. Onze tip: Reichsrat von Buhl Sekt Bone Dry ZeroZoals de naam al zegt - een beendroge alcoholvrije wijn met een vrolijke bubbel. En laten we eerlijk zijn: de fles zelf ziet er geweldig uit!

Even geduld a.u.b.