Barolo
De koning van Piemonte

Barolo: misschien wel de bekendste wijngemeente van Italië en de koning van de Piemontese wijnen. Hier worden krachtige, complexe en kelderwaardige wijnen gemaakt van het druivenras nebbiolo.De grotere omliggende streek - Langhe - brengt daarnaast heerlijke wijnen voort van o.a. nebbiolo, barbera en dolcetto die vaak al jong gedronken kunnen worden. Bekijk hieronder ons assortiment wijnen uit Barolo en enkele leuke alternatieven!

Waar komt Barolo wijn vandaan?

Barolo is een dorp in Piemonte - niet ver van van het stadje Alba - waar de beroemde wijn zijn naam aan te danken heeft. De wijngaarden van de DOCG Barolo liggen verspreid over de volgende 11 dorpjes: Barolo, Castiglione Faletto, Serralunga d'Alba, La Morra, Monforte d'Alba, Novello, Verduno, Grinzane Cavour, Diano d'Alba, Cherasco en Roddi, waarvan de eerste 5 de kern van de appllatie vormen. De ondergrond, hellingen en klimaat in dit deel van de Langhe zijn ideaal voor de veeleisende nebbiolo-druif, De stijl en kwaliteit van de wijnen uit de verschillende dorpen binnen de DOCG kan desondanks behoorlijk verschillen. Grofweg kan een tweedeling worden gemaakt tussen wijnen uit het oostelijke deel van de appellatie, in de buurt van La Morra - op zogeheten Tortoniaanse ondergrond - en wijnen uit het westelijke deel, uit de buurt van Serralunga d'Alba - op de oudere en dunnere Serravallien ondergrond. Wijnen uit het westeljke deel zijn doorgaans zachter en jonger op dronk, die uit het oostelijke deel meer robuust en tannineus in hun jeugd.

Barolo, Barbaresco, Brunello - wat is het verschil?

Als het over Italiaanse rode wijnen gaat, wordt vaak gesproken over de 3 B's: Barolo, Barbaresco en Brunello. Alledrie prestigieuze wijngebieden, maar de verschillen zijn groot. We benoemen hier de belangrijkste.

  • Barolo en Barbaresco (vernoemd naar de gelijknamige stadjes) worden gemaakt in Piemonte, Brunello (di Montalcino) komt uit Toscane.
  • Brunello wordt gemaakt van de sangiovesedruif (het is er zelfs een synoniem voor), terwijl Barolo en Barbaresco met nebbiolo worden gemaakt.
  • De minimale rijping voor Barbaresco is 24 maanden, waarvan 12 in houten vaten. Voor Barolo is dit minimaal 36 maanden, waarvan 18 in houten vaten. Brunello rijpt minimaal 60 maanden, waarvan 24 in houten vaten. Voor de riserva variant van ieder mag nog een jaar bij de rijping worden opgeteld alvorens de wijn op de markt mag worden gebracht.
  • Uiteraard kan de smaak van de verschillende wijnen ook behoorlijk uiteen lopen, van florale, rood fruit gedomineerde jonge nebbiolo tot aroma's van pruimen en gedroogde kruiden in Toscaanse sangiovese. Omdat er zoveel verschillende smaken en aroma's in deze wijnen kunnen voorkomen - zeker als het om langer op fles gerijpte wijnen gaat - heeft het geen zin om die verschillen hier uitgebreid te beschijven. Een betere manier om erachter te komen? Zelf proeven!  

Barolo van Conterno Fantino

Sinds jaar en dag verkopen wij met trots en plezier de mooie Barolo's van Conterno Fantino. Dit wijnhuis in Monforte d'Alba maakt vier verschillende Barolo's, waarvan twee in de beroemde Ginestra cru. Deze heuvel wordt door velen gezien als één van de premium sites van Barolo en levert grandioze, kelderwaardige wijnen op.

Barolo van Fratelli Seghesio

Waar de wijnen van Conterno Fantino uitblinken in hun concentratie, kracht en rijpingspotentieel, is de Barolo van het kleine familiebedrijf een stuk toegankelijker. De druiven komen van 4 hectare wijngaard in de Castelletto cru van Monforte d'Alba. Kenmerkend is de souplesse van deze Barolo, waardoor hij na decanteren ook prima al jong gedronken kan worden. Een mooie kennismaking met de typiciteit van Barolo, zonder dat je het geduld óf de portemonnee moet hebben om de meer prestigieuze wijnen van de streek te drinken. 

Barolo wijn bestellen

In de wijnspeciaalzaken van Wijnwinkel Marius in Den Haag en Wassenaar kun je een mooie selectie aan wijnen uit Barolo kopen, zoals die van familiewijngoed Conterno Fantino uit Monforte d'Alba. Naast deze exclusieve wijnen bieden we ook meer betaalbare wijnen uit de regio aan. Niet in de buurt? Dan bestel je wijnen uit Barolo eenvoudig online. Vanaf €75 worden bestellingen gratis bij je thuisbezorgd.

barolo kopen bij marius
Even geduld a.u.b.