In de wildernis van Cederberg, zo'n 250 kilometer ten noorden van de kaap in Zuid-Afrika, worden door het gelijknamige wijngoed zeer verfijnde wijnen gemaakt. Ten opzichte van de soms bombastische wijnen uit bijvoorbeeld Stellenbosch, bieden zij in de regel meer verfijning en frisheid, vanwege de noordelijke ligging en hoogte van de wijngaarden.
Naast het gebied Cederberg maken zij ook wijnen aan de kust, in de regio Elim. Door zijn ligging aan de zuidelijke kaap is dit gebied een stuk koeler dan Cederberg. Dat maakt het zeer geschikt voor typische koel-klimaatrassen als Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Deze wijnen zijn in hun jeugd al erg lekker, maar kunnen ook prima 5 jaar ouderen.
Cederberg maakt meerdere witte wijnen van internationaal bekende rassen als Sauvignon Blanc en Chenin Blanc, maar ook van het obscure ras Bukettraube. Er worden wijnen geproduceerd in uiteenlopende stijlen, van fris wit met veel fruitaroma's tot stevig, houtgelagerd rood. Aan de basis van de rode wijnen staan Merlot, Shiraz en Cabernet Sauvignon. Door de hoge ligging van Cederberg - de stokken staan rond 1000 meter hoogte aangeplant - blijven deze wijn, ondanks de hoge dagtemperaturen, hun frisheid behouden. Cederberg: wines with altitude!
Zuid-Afrikaanse, op eiken gerijpte rode wijn met het aroma van intens rijp fruit, koffie en kruiden. De smaak is vol en zacht. Een uitstekende begeleider van wildschotels of ossenhaas.
Geurige, Zuid-Afrikaanse rode wijn van merlot- en shirazdruiven, gerijpt op eikenhout. De smaak is vol en soepel. Dé wijn voor bij de barbecue.
Witte wijn uit Zuid-Afrika met een krachtig aroma van asperges, buxus en wat tropisch fruit. De smaak is sappig, frisdroog en verfijnd aromatisch. Uitstekend bij schaal- en schelpdieren, maar ook bij rijke en frisse salades.
Zuid-Afrikaanse witte wijn met een krachtig aroma van rijp citrusfruit. De smaak is fris en combineert perfect met zoet- en zoutwatervis. Ook heerlijk bij frisse salades met vlees.
Geurige rode wijn uit Zuid-Afrika met nuances van zwarte bessen, kruiden en eikenhout. Vol en sappig van smaak. Lekker bij pittige rundvleesgerechten of varkensvlees.
David Nieuwoudt is momenteel de 5e generatie eigenaar van het fraaie wijngoed Cederberg in het noordelijke deel van Zuid-Afrika. Naast Cederberg is David ook actief in het zuidelijke en koel aan de oceaan gelegen Elim.
Droge mousserende witte wijn uit Zuid-Afrika met een verfijnd, licht fruitig aroma en nuances van toast. De smaak is evenwichtig, fris en aromatisch. Heerlijk als aperitief of met verfijnde amuses.
Aromatische en fruitige Zuid-Afrikaanse witte wijn van de bijzondere bukettraubedruif. Vanwege de lichtzoete smaak past deze wijn heel goed bij kruidige gerechten, zoals curry's of kipschotels.
Diep robijnrode Cabernet met een sprekende geur van blauwe bes, braam en rokerige, vanille aroma’s van luxe eiken. Krachtig, vol en rijk met een intense smaak en fijne tannine in de lange afdronk.
Elegante en verfijnde rode wijn uit Zuid-Afrika, met een fraai aroma van verse, rijpe kersen. De smaak is zacht, evenwichtig en aromatisch. Een mooie begeleider van gevogelte en lamsvlees.
Prachtige rode wijn met een gelaagde geur van kers, pruim, peper, zoethout en munt. De smaak is vol met goede fruitvulling, opvallende fraîcheur en soepele tannines. Complexe, aanhoudende afdronk met tonen van cederhout, salmiak en zwarte olijf. Heerlijk zo of bij verfijnde gerechten, zoals lamsvlees van de grill of braai, minestrone met Parmezaan, risotto met paddenstoelen of oude, harde Hollandse kazen.
Droge witte wijn uit Zuid-Afrika, met de geur van citrus, kruisbessen en rijp fruit en een frisdroge smaak. Heerlijk als aperitief of bij kleine hapjes, maar ook een prima begeleider van visschotels.
De lekkerste wijnen van Cederberg koop je bij Marius Jouw Wijnvriend in Den Haag! Vanaf 50 euro gratis thuisbezorgd.