Wat gaat er gebeuren in het nieuwe wijnjaar

Wijntrends in 2022

Door Ward Boltong  |  maandag 31 januari 2022  |  Categorie: Wijneducatie

Januari is eigenlijk een zeer bescheiden maand; niets is zo typerend voor januari als het voorspellen van wat er in die andere elf maanden van het jaar gaat gebeuren.Voor het huidige kalenderjaar nemen wij een kijkje in de glazen bolling van het wijnglas. In deze blog presenteren we een drietal trends en ontwikkelingen in de wijn voor 2022.

Wijntrend 1: wijndrinkers drinken duurder

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; ook de wijnwereld zal de inflatie-dans niet ontspringen. Vervelend nieuws natuurlijk, zo aan het begin van het jaar. Enige nuance is hier (gelukkig) op zijn plaats. Duurder kan hier op twee manieren worden uitgelegd: enerzijds kunnen wijnen in prijs stijgen als gevolg van inflatie, een tegenvallende oogst of andere bijkomstigheden, anderzijds kiest de wijndrinker zelf voor een hoger prijssegment. Beide verklaringen lijken in dit geval te kloppen.

Eerst maar eens het moeilijk te beïnvloeden deel van deze voorspelling: vrijwel alles wordt duurder, zo ook de wijn. Daar komt bij dat 2021 in een aantal belangrijke wijngebieden een magere oogst kende. In sommige gevallen is dat zelfs een flink understatement. In de Bourgogne bijvoorbeeld en, in mindere mate, de Rhône en Noord-Italië – waar half april een aantal opeenvolgende dagen de voorjaarsvorst stevig huishield – vreest men voor een oogstverlies van maar liefst 30 procent. Hoezeer men ook met vuurkorven de wijngaarden warm probeerde te houden, zijn op veel plekken de vers uitgelopen knoppen van de druivenstokken beschadigd. Over een wijndrama gesproken: het Duitse wijngebouwgebied Ahr overstroomde voor een groot deel halverwege juli, waardoor niet alleen de 2021-oogst verloren ging maar zelfs hele wijnkelders (inclusief voorraad) moesten worden afgeschreven. In hoeverre de natuurlijke grillen van het oogstjaar 2021 de flessenprijs van getroffen producenten zullen beïnvloeden, is nog niet overal duidelijk. Wel kunnen we stellen dat veel wijnen van het oogstjaar 2021 tegen een hogere verkocht zullen worden dan hun voorgangers.

Dan is er nog die tweede interpretatie van ‘duurder’. Enkele jaren zien wij een tendens waarbij de wijnliefhebber bereid is meer geld te besteden aan een mooie(re) fles wijn. Veel liefhebbers zoeken steeds een kwalitatief stukje hogerop, en zijn bereid daar ook meer voor uit te geven. Zeker gedurende de coronapandemie, wanneer reizen naar het buitenland moeilijk was en horecabezoek schier onmogelijk, maakte menig wijnliefhebber het thuis gezellig met een extra mooie wijn. Ook in 2022 verwachten wij dat deze trend zich door zal zetten.

Wijntrend 2: wijndrinkers drinken meer divers

Amber wijn, oranje wijn, natuurwijn. Ze worden steeds populairder, met name onder jongere wijnliefhebbers. Het is hot, trendy en ‘gewoon eens iets anders’. Misschien is deze populariteit onder de nieuwe generatie wijnliefhebbers ook deels te danken aan het feit dat ze wijn hebben leren drinken in een tijd dat orange wines en vin nature al aardig geaccepteerd waren. En dat daardoor de smaken en aroma’s in deze soms wat funky wijnen veel vanzelfsprekender zijn dan voor traditionele wijndrinkers die een iets andere definitie van “zuivere wijn” hanteren. Hoe het ook zij: in Amsterdam hebben deze wijnen de laatste drie jaar stevig aan populariteit gewonnen en, in de slipstream van de hoofdstad, volgen nu ook de andere grote steden. Ook in onze thuisstad Den Haag groeit de belangstelling voor deze “nieuwe” wijnstijlen. En dat terwijl ze eigenlijk eeuwenoud zijn!

Op het eerste gezicht telt ons assortiment geen gigantisch aantal natuurwijnen. Toch heeft deze categorie wijnen onze aandacht en vind je een groeiend aantal wijnen dat natuurlijk gemaakt wordt. Gezien de wildgroei aan natuurwijnen – die echt niet allemaal even aantrekkelijk zijn – houden we bij de selectie van ons assortiment natuurwijnen vast aan onze criteria van wijnkwaliteit en karakter.

Het schrijven over “onze” natuurwijnen kan eigenlijk niet zonder Raúl Pérez te vermelden (zie de eerdere blog van Jaap). Als visionaire voorvechter van Het Nieuwe Spanje en prominent consultant van de noordwestelijke Spaanse wijnbouw, grijpt hij (paradoxaal genoeg) het liefst zo min mogelijk in tijdens het groeiseizoen. Hoewel Pérez zijn wijnen niet per sé onder de noemer “natural wines” in de markt zet, zouden ze volgens sommige definities prima daartussen geplaatst kunnen worden. Non-interventionistisch gemaakte wijnen, die een typische expressie zijn van de Bierzo regio, Raúls geliefde thuisbasis. Zijn single-vineyard lijn La Vizcaína gooit ieder jaar hoge ogen bij de pers. Maar ook de basisreeks (het woord “instapwijn” doet deze wijnen zwaar tekort) is een toonbeeld van finesse en zuiverheid. En wat te denken van de “grand cru” Ultreia Valtuille?

Sinds enkele jaren laten we bij onze vaste partner in de Languedoc – Domaine de L’Arjolle – een eigen natuurwijn bottelen: de Brut de Cuve. Deze ongefilterde, niet-geklaarde en niet-gesulfiteerde witte en rode wijnen zijn ieder jaar loepzuiver en heel populair, niet alleen onder liefhebbers van vin nature! Uit de 2021 oogst wordt dit jaar voor het eerst een Brut de Cuve rosé aangeboden. Wij zijn alvast héél benieuwd! Een aantal van onze vaste leveranciers, waaronder Le Clos du Caillou, Weingut Clemens Busch, Sepp Moser en Le Champ des Murailles heeft zich ook gewaagd aan de productie van natuurwijnen en zelfs enkele oranje wijnen. Meer hierover binnenkort in een nieuwe blog.

SHOP NATUURWIJN

shop natuurwijn

Wijntrend 3: wijndrinkers drinken bewuster

Bewuster wijn kiezen, kopen en drinken zal in 2022 een sprong maken ten opzichte van vorig jaar. In navolging van bier, waarbij er inmiddels een flink aantal waardige alcoholvrije alternatieven te krijgen zijn, zal ook de categorie alcoholvrije wijnen doorgroeien en zich blijven ontwikkelen. Dat laatste vooral omdat er nog veel te winnen valt: vergeleken met de alcoholvrije biermarkt staat de alcoholvrije wijnmarkt nog in de kinderschoenen. Januari staat inmiddels al bekend als de alcoholvrije maand `Dry January` en de interesse hiervoor zal alleen maar toenemen. Onze eigen Arjolle Equilibre Zéro lijn komt, naar onze bescheiden professionele mening, aardig in de buurt van het echte werk. Met name de alcoholvrije Viognier – Sauvignon Blanc blend is absoluut het proberen waard.

De term ‘bewuster’ staat uiteraard niet gelijk aan ‘alcoholvrij’; ook duurzaamheid speelt een rol. Biologische, biodynamische en veganistische wijnen zullen aan populariteit winnen dit jaar. Inmiddels hebben we allemaal door dat er serieus werk aan de winkel is voor onze planeet. We hoeven echt niet Greta Thunberg te heten om een impact te willen en kunnen maken. Steeds meer wijnliefhebbers kijken dan ook met groene ogen naar het schap.

SHOP BIOLOGISCHE WIJN

shop biologische wijn

Aan de andere kant zien we dat bij een groeiende groep wijnproducenten – veelal de jongere generatie wijnmakers – het  bewuster omgaan met de natuur hoog op het prioriteitenlijstje staat. Uit idealisme, om de eigen ecologische voetafdruk te verkleinen en biodiversiteit te vergroten, maar ook om in te spelen op de vraag van de consument. Voor ons als importeur en handelaar in wijnen zijn er net zo goed keuzes te maken. Niet alleen als het gaat om welke wijnen we willen verkopen, maar ook op ander gebied. Hoe kunnen we bijvoorbeeld de distributie van onze wijnen op een duurzame(re) manier verzorgen? We houden je op de hoogte!

Even geduld a.u.b.