Hoe organiseer ik zelf een geslaagde wijnproeverij?

Tips & tricks van onze vinoloog

Hoe organiseer ik zelf een geslaagde wijnproeverij?

Door Gaby Schuurman  |  dinsdag 15 februari 2022  |  Categorie: Wijneducatie

Veel wijnliefhebbers – en zeker de wijsneuzen onder ons – vinden het leuk om van tijd tot tijd hun wijnkennis met anderen te delen. Een thuis-proeverij is daar natuurlijk bij uitstek voor geschikt! Maar wat is daar eigenlijk allemaal voor nodig (behalve de wijn)? In deze blog leg ik uit hoe je van jouw wijnproeverij een daverend succes kunt maken.

Kies een thema

Er wordt een enorme hoeveelheid wijnen gemaakt, in talloze streken, van ontelbaar veel druivensoorten en door een gigantisch aantal wijndomeinen. Om te zorgen dat je door de bomen het bos nog kunt zien, kun je bijvoorbeeld wijnen proeven aan de hand van een thema. Dat geeft structuur aan je proeverij en, daarmee, rust aan je hoofd.

Thema’s zijn er in overvloed. Een makkelijk begin is één druif. Chardonnay, bijvoorbeeld. Uit verschillende windstreken, koel versus warm klimaat, met houtrijping of zonder, uit de Oude Wereld of uit de Nieuwe Wereld. Een land of regio doet ook prima dienst als thema – denk bijvoorbeeld eens aan een line-up van de verschillende wijnstijlen uit de Moezel. Of natuurlijk een soort wijn (zoals Amarone della Valpolicella). Het bedenken van een thema zal niet te veel problemen opleveren. Het kiezen des te meer!😊

Pas op dat je geen “overkill” aan wijnen laat proeven! Onze ervaring leert dat wijnliefhebbers maar een beperkte spanningsboog hebben om gefocust wijnen te proeven. Zes wijnen zijn voor veel proevers al uitdagend genoeg.

shop wijnpakket

SHOP PROEFPAKKETTEN

Kies de juiste volgorde

OK. Je hebt het thema bedacht en de wijnen uitgezocht. Nu moet je ze op volgorde gaan zetten. Dat is niet altijd even makkelijk. Vaak proef je van licht en fris naar vol en krachtig. Het is dus zaak om de te proeven wijnen te kennen. Misschien kun je daarvoor al bogen op enige wijnkennis en proefervaring, maar vaak genoeg zul je wijnen neerzetten die je zelf ook nog niet eerder hebt gedronken. Wij helpen je graag om de juiste keuze te maken, dus kom gerust even langs voor advies.

Een leuke uitdaging is om de wijnen “blind” te laten proeven. Fiets nu niet meteen naar de dichtstbijzijnde Christine voor een dozijn satijnen blinddoeken! Blind betekent in dit geval dat je niet vooraf weet wat er in je glas zit. Een rol aluminiumfolie om de fles in te wikkelen is daarvoor voldoende. Vergeet niet om de flessen te nummeren! Denk ook aan de serveertemperatuur, de witte wijnen kunnen de koelkast in (maar niet te lang) en de rode wijnen op een koele plek.

Je zult zien dat het blind proeven van wijn niet meevalt! Omdat niemand het etiket heeft gelezen, is er geen voorsprong op kennis en zal iedereen dus moeten opschrijven wat hij of zij daadwerkelijk proeft. De onthulling is altijd weer een spannend moment – wie zou er het dichtst bij de waarheid zitten? Je hoeft er geen wedstrijd van maken, maar het mág natuurlijk wel!

Zorg voor goed glaswerk

Direct uit de fles proeven is in de meeste gevallen geen goed idee. Heb je al gedacht aan de wijnglazen? Je kunt je gasten vragen om hun eigen glazen mee te nemen – dat doe ik zelf ook vaak met mijn wijnclub. Best handig, want je moet al snel rekenen op twee schone glazen per persoon. En goede glazen, bovendien. Dus geen Duralex limonadeglazen waar sommigen (ik noem geen namen, mam) hun dagelijks glaasje rood in durven te serveren. De glazen dienen in ieder geval een steel te hebben en een niet al te kleine kelk. De meeste proevers walsen graag de wijn en dan lukt niet in een te kleine kelk. Let er bovendien op dat de bovenkant van het glas taps toeloopt – denk aan de vorm van een tulp.

shop glaswerk

SHOP GLASWERK

The final touch

Na al deze moeite heb je nog een paar handige tools nodig. Een spuugbakje, bijvoorbeeld (al is het maar voor de vorm). Proefformulieren en pennen, zodat de deelnemers hun bevindingen kunnen opschrijven. Met een paar flessen water op tafel en misschien wat brood maak je al snel een goede indruk. Wordt er serieus geproefd, dan kun je beter even wachten met geurige hapjes en kazen tot iets later op de avond.

Een grote tafel is ook heel fijn, zodat je iedereen voldoende plek heeft om zijn glazen kwijt te kunnen en proefnotities te maken. Ben je met een grotere groep, dan is een staande proeverij natuurlijk ook een optie. In onze ervaring zijn die wel vaak wat onrustiger, maar ook weer ongedwongen en gezellig. De keuze om te blijven staan of te gaan zitten kun je gerust laten afhangen van het gezelschap.

Met deze tips zou jouw thuisproeverij een succes moeten kunnen worden. Maar mocht je denken “nou, dit is mij teveel moeite” – geen nood! Wij organiseren geregeld proeverijen waar jij en je vrienden bij kunnen aansluiten. Wil je liever met je eigen gezelschap (vrienden, collega’s of een serieuze proefclub) proeven in ons proeflokaal, begeleid door een van onze vinologen? Stuur ons een berichtje en je ontvangt snel een offerte op maat.

Hoe dan ook: heel veel proefplezier gewenst!

boek een wijnproeverij

BOEK EEN WIJNPROEVERIJ

Even geduld a.u.b.