Côte de Nuits: pinot noir in optima forma

Quatre jours en Bourgogne: deuxième partie

Côte de Nuits: pinot noir in optima forma

Door Ward Boltong  |  maandag 08 april 2024  |  Categorie: Wijnreizen

Dinsdag 27 februari 2024 stond in het teken van pinot noir: we werden uitgenodigd bij drie van onze producenten in de noordelijke helft van de Côte d’Or, alle drie gespecialiseerd in pinot noir. Grote namen passeerden de revue, maar ook de minder bekende (betaalbare appellations) gooiden bijzonder hoge ogen.

Côte de Nuits

De Côte de Nuits, vernoemd naar het dorpje Nuits-Saint-Georges, is (zoals hierboven vermeld) de noordelijke helft van de Côte d’Or, en dus automatisch de “bovenbuur” van de Côte de Beaune. De Côte de Nuits huisvest een aantal zeer bekende namen in de wijnwereld: Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny, Vougeot en natuurlijk het illustere Vosne-Romanée. Het gebied telt maar liefst 25 van de in totaal 36 Bourgogne Grands Cru’s (of 43, als je de 7 aparte grands cru’s van Chablis meerekent in plaats van de gezamenlijke noemer Chablis Grand Cru), waarvan alleen rood gemaakt mag worden van pinot noir (met uitzondering van Musigny; daar mag ook wit gemaakt worden van chardonnay). Pinot noir is dus heer en meester in dit gebied en is verantwoordelijk voor de wereldwijde waardering die de wijnen uit de Côte de Nuits genieten.

Na een heerlijke lunch bij Restaurant Soufflot in Meursault, trokken we ten strijde. Ons programma verliep van noord naar zuid: we begonnen in Marsannay, de noordelijkste village van het gebied. Vougeot was de tussenstop (om precies te zijn het nabij gelegen dorp Comblanchien), waarna we eindigden in het zuidelijker gelegen, wereldberoemde Vosne-Romanée.

Clos Vougeot.

Domaine Huguenot

5 Rue des Carrières, 21160 Marsannay-la-Côte. Domaine Huguenot is al sinds 1800 een familiebedrijf: in 1967 investeerden Marguerite en Roger in een klein stuk grond van grand cru Charmes-Chambertin: dit stuk is tegenwoordig nog steeds in bezit van het domein. Een jaar later namen Éliane en Jean-Louis (zoon van Marguerite en Roger) het stokje over. Zij kochten grond aan in de appellations Marsannay en Fixin, waardoor de teller op 18 hectare wijngaarden kwam te staan. Hun zoon Philippe kwam vanaf 1993 aan het roer, en beheert nu samen met zijn vrouw Valérie 23 hectare, resulterend in 12 verschillende cuvées.

We begonnen met de witte Marsannay (2022) met een klassieke Bourgondische opvoeding van 12 maanden rijping in gebruikte eikenhouten vaten. Wat minder bekend dan zijn rode evenbeelden, maar zeer mooi. Rood volgde daarna, met om te beginnen drie maal Marsannay Rouge: Héritage 2022, Montagne 2022 en Champs-Perdrix 2022. Alle drie de wijnen hadden subtiele onderlinge verschillen: de Montagne was iets stroever, de Champs-Perdrix wat zachter en voller, en de Héritage zat daar eigenlijk mooi tussen in. Daarna proefden we Fixin 2022, wat qua stijl behoorlijk leek op de Marsannay Montagne: zachter, fruitiger en voller. Toen werd het tijd voor de grote jongens. Gevrey-Chambertin 2022: zeer fraai, soepel, smaakvol en elegant met heerlijke, fruitige pinot-aroma’s. En als kers op de taart kregen we ook nog de Gevrey-Chambertin Premier Cru 2022 te proeven. De reden dat hier niet de naam van de premier cru op het etiket staat, is dat deze wijn is samengesteld uit twee verschillende premiers cru’s: Fontenys en Les Champeaux. Een absolute topper van 50 tot 80 jaar oude stokken, waarbij wegleggen wordt beloond.

Philippe Huguenot.

Domaine A&A Chopin

35 RN 74, 21700 Comblanchien. Tegenwoordig hebben de meeste wijnproducenten een strakke site, een moderne ontvangstruimte of in ieder geval een net visitekaartje. De meeste. Broers Arnaud en Alban (6e generatie wijnmakers) zijn een uitzondering. Sterker nog, Arnaud blijkt niet eens een agenda te hebben: wij stonden keurig om 15u30 bij de afgesproken locatie, zonder enig teken van leven te bekennen. Een belletje naar Arnaud bevestigde onze vermoedens: afspraak vergeten. “J’arrive toute suite!”. Vijf minuten later kwam Arnaud in zijn Renault Traffic het terrein oprijden, zich verontschuldigend. Arnaud is van het aanpakken: nog geen vijf minuten later stonden we allemaal met een glas in ons hand (per persoon een andere vorm én een andere maximale inhoud, om je een beetje een beeld te geven) die hij twee minuten daarvoor nog even snel had afgewassen in zijn keukentje/rommelhok. Denk je nu: ‘Goh, die Arnaud klinkt als een behoorlijk chaotisch persoon’? Daar is geen woord van gelogen. Gelukkig was hij ook enorm vriendelijk en verwelkomend, en goedlachs (vooral om zijn eigen grappen, maar ach).

Enfin, terug naar wijn: het dorpje waar we ons bevonden (Comblanchien) ligt precies tussen Nuits-Saint-Georges en Ladoix-Serrigny in, en begeeft zich (min of meer) precies tussen de Côte de Nuits en de Côte de Beaune. Waar we bij Huguenot zowel chardonnay, als pinot noir aantroffen, draait het hier allemaal om die laatste: Arnaud en Alban maken alleen rode wijn, met uizondering van hun Les Monts de Boncourts (grotendeels chardonnay aangevuld met pinot blanc en pinot gris), die dan ook als eerste werd ingeschonken. In de rode categorie proefden we de Bourgogne Pinot Noir, Côte de Nuits Villages Vieilles Vignes, Nuits-Saint-Georges Vieilles Vignes, Nuits-Saint-Georges Premier Cru les Vergers, Chambolle-Musigny, Premier Cru Petits Vougeots en Clos Vougeot Grand Cru. Wat ons allen bijbleef is de geweldige prijs-kwaliteitverhouding voor alle wijnen: van de Bourgogne Pinot Noir tot de Clos Vougeot is alles fantastisch voor het geld dat je betaalt. In meerdere opzichten een bezoek om niet snel te vergeten.

Arnaud Chopin.

Domaine Robert Sirugue

3 Av. du Monument, 21700 Vosne-Romanée. Op een klein kwartier rijden van Arnaud troffen we hier zijn naamgenoot aan: Arnaud Sirugue, zoon van Jean-Louis Sirugue. We werden ontvangen en doken gelijk de kelder in, waar de verschillende flessen al klaar stonden om geproefd te worden. Ook hier weer een klein beetje wit: we begonnen met twee aligoté-wijnen (de eerste in klassieke stijl, de tweede in natuurwijn-stijl), die beide heerlijk sappig en fruitig waren. Ook de rosé en de Passetoutgrain werden geproefd, beide fruitig en aan de lichtere kant. Na het proeven van de Meursault (gemaakt van ingekochte druiven) werd het dan uiteindelijk toch tijd voor rood, en dat stelde niet teleur.

Het hek was van de dam. Het begon bescheiden met Bourgogne Côte d’Or, maar het tempo werd al snel opgeschroefd: Vosne-Romanée, Vosne-Romanée Vieilles Vignes en Vosne-Romanée Les Barreaux volgden elkaar op, alvorens we overgingen op Chambolle-Musigny Les Mombies. Ik moet toegeven dat we een beetje overwhelmed waren door al dit moois, en het op gegeven moment moeilijk werd om uitgebreid stil te staan bij de onderlinge verschillen (en het feit dat dit onze laatste stop was zal wellicht ook hebben meegespeeld). De kwaliteit, rijkdom en pure smaak van alle wijnen was ongeëvenaard, en het mooiste moest nog komen…

We eindigden met achtereenvolgens Les Petits Monts, Grands Échezeaux uit het vat en Grands Échezeaux uit 2001(!). Dit is misschien wel de mooiste wijn die ik ooit geproefd heb: na 20 jaar nog zo’n rijkdom, concentratie en fruit, in combinatie met aroma’s als tabak, pure chocolade, truffel en iets van hazelnoot. Superlatieven schoten tekort: een absoluut sublieme wijn, bij een bezoek dat een onuitwisbare indruk achterliet. Aan alle mooie dingen komt een eind, zo ook aan dit bezoek, en daarmee aan deze fantastische dag. Al die rode wijn wekt behoorlijk wat trek op, dus streken we neer bij Resturant La Table du Square in Beaune om daar even dunnetjes over te doen wat we eigenlijk de hele dag al hadden gedaan: genieten van de culinaire hoogstandjes die de Bourgogne ons te bieden heeft. Santé!

Arnaud Sirugue.

Meer Côte de Nuits?

Is je interesse gewekt en wil je meer weten over onze wijnen uit de Côte de Nuits? Bekijk dan onze pagina over de tweede week van onze April Bourgognemaand die volledig draait om de wijnen die rode Bourgogne maken tot de meest gezochte pinot noirs ter wereld!

Even geduld a.u.b.